Gołąbki z liści winorośli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2042
Gołąbki z liści winorośli
fot. rexipe / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g liści winorośli
  • 250 g mielonego mięsa
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek kopru
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 główka sałaty
  • 1 cebula
  • 2 plastry cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryn
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta estragonu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać mięso mielone, smażyć na brązowy kolor, po czym dodać przecier pomidorowy, drobno posiekany szczypiorek, koper, natkę pietruszki, szczyptę estragonu, soli i pieprzu. Całość wymieszać i dusić na małym ogniu, aż mięso wchłonie połowę płynu z duszenia. Dodać do tego ryż, wymieszać i odstawić z ognia. Liście winorośli sparzyć wrzątkiem, pozbawić łodyg, część z nich wyłożyć na dno większego garnka, podlać 1 łyżka oleju, a pozostałe napełnić przyrządzonym farszem z mięsa, ryżu i ziół. Następnie zawinąć je i ułożyć na liściach w garnku. Całość podlać połową szklanki wody, dodać cukier z sokiem cytrynowym i gotować pod przykryciem około 30 minut. Sałatę opłukać, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Na sałatę wyłożyć ugotowane gołąbki i udekorować plastrami cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów