Fasola po bretońsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1855
Fasola po bretońsku
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg białej fasoli
  • 0,5 kg pomidorów
  • 30 dag kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę dobrze umyć, moczyć przez 4 godziny, a potem ugotować w wodzie, w której się moczyła. W rondlu roztopić 1 łyżkę masła, dodać do niego pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. 1 łyżkę masła stopić na patelni, dodać do niego pokrojoną w kostkę kiełbasę, przyrumienić i dodać do zeszklonej cebuli. Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyłożyć na patelnię i dusić pod przykryciem przez około 7 minut. Następnie przetrzeć je przez sito i dodać do gotowanej fasoli. Do fasoli dodać także cebulę z kiełbasą, doprawić solą, pieprzem, cukrem i całość gotować, aż wyparuje część wody z gotowania, wtedy przełożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów