Empanadas z ryżem, fasolą i sosem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2388
Empanadas z ryżem, fasolą i sosem
fot. rick / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Empanadas:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 kieliszek wina
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki cieplej wody
  • 1 żółtko
  • Nadzienie:
  • 40 g schabu bez kości
  • 40 g szynki
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • Sos beszamelowy:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 2 żółtka
  • Pozostałe:
  • 30 dag fasoli
  • 15 dag kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 łyżki oliwy
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Mąkę wymieszać z solą, masłem, cukrem, oliwą, wodą i winem, a następnie wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość około 2 mm i podzielić na kawałki. Schab i szynkę pokroić w drobna kostkę. Cebulę i czosnek obrać, następnie pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać do tego schab, szynkę i smażyć przez 5 minut. Paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do całości. Wszystko doprawić szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć przez kolejne 5 minut. Następnie przełożyć na ciasto, zlepić jak większe pierogi, wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni na złoty kolor, potem wyciągnąć i trzymać w ciepłym. Ryż opłukać, fasolę namoczyć (najlepiej na noc przed gotowaniem). Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Fasolę ugotować w wodzie, w której się moczyła. Cebule obrać, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach oliwy, dodać do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażyć i wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać do gotującej się fasoli. Wszystko zagotować i przełożyć obok ryżu. Na ryż wyłożyć upieczone empanadas.

Przygotować sos: Masło stopić w rondelku, dodać do niego mąkę, 4 łyżki zimnego mleka, wymieszać, pozostałe mleko zagotować osobno i zestawić z ognia. Żółtka roztrzepać w kubeczku widelcem, dodać do nich 2 łyżki stopionego masła z mąką i mlekiem, wymieszać, wlać powoli do zagotowanego mleka, cały czas mieszając. Gotowym sosem polać empanadas i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów