Pieczeń z zająca

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 1 zając do 2 kg
  • 100 g wędzonej słoniny
  • 1 zajęcza wątroba i serce
  • 2 bułki zwykłe
  • 1 kieliszek wina czerwonego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz mielony i ziele angielskie
  • natka pietruszki
  • 15 dag smalcu
  • 1 szklanka bułki tartej

Opis przygotowania

Obranego zająca ze skóry lub gotowego ze sklepu dobrze umyć i pozbawić kości. Mięso zmielić wraz ze słoniną, wątrobą i sercem maszynką do mięsa. Bułki namoczyć w wrzątku i również przepuścić przez maszynkę do mięsa w celu ich rozdrobienia, połączyć je ze zmielonym mięsem. Do tego dodać kieliszek wina, posiekaną cebulę na drobno, natkę pietruszki, sól, pieprz i ziele angielskie. Jajka rozmieszać z bułką tartą i wlać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut. W tym czasie smalcem wysmarować foremkę do pieczeni i włożyć do niej mielonego zająca. Uformować brzegi foremki i piec około 1,5 godziny w piekarniku co jakiś czas łyżeczką podlewając gorącą wodę, aby pieczeń się nie przypaliła. Po upieczeniu podawać ją na letnio.

0 komentarzy

Podobne przepisy