Garganelli z pieczarkami i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2226
Garganelli z pieczarkami i parmezanem
fot. cchen / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki wody
  • 30 g pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Przygotować makaron. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać do niej jajko, szczyptę soli, wodę i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 1,5 mm, pokroić w trójkąty i podsypać mąką. Trójkąty zawinąć od najmniejszego końca do największego, wrzucić na gotującą się lekko osoloną wodę i kiedy podpłyną na wierzch, wyciągnąć, przelać bieżąca zimną wodą i wyłożyć na talerz. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Czosnek obrać posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym oleju i dodać do niego pokrojone pieczarki, podsmażyć i przełożyć na makaron. Całość przybrać natką pietruszki i posypać startym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów