Kotlety z soczewicy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5641
Kotlety z soczewicy
fot. rusvaplauke / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg soczewicy
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 czerwone papryki
  • 1 główka salaty
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnek
  • 2 łyżki oleju
  • 3 krople przypraw magi
  • 10 dag nasion dyni
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Soczewicę opłukać, namoczyć przez 30 minut, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i zmielić na drobną masę. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc i przełożyć na talerz. Nasiona dyni obrać ze skóry. Sałatę i paprykę dobrze umyć. Paprykę przekroić, usunąć nasiona, pokroić w plastry, większą część dodać z sałatą do ziemniaków, a mniejszą część papryki pokroić drobno i dodać do soczewicy. Do soczewicy dodać też jajko, pieprz, sól, maggi, wymieszać i uformować kotlety. Oblepić je nasionami dyni i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, a następnie dodać do ziemniaków. Na pozostałym oleju podsmażyć obrany, pokrojony w plastry czosnek i dodać do sałaty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów