Sos chrzanowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2265

Składniki:

  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 250 g śmietany 18%
  • 1 cytryna
  • cukier
  • sól

Opis przygotowania:

Chrzan wymieszać ze śmietaną, dodać cukier i sól do smaku. Cytrynę przekroić, wycisnąć z niej sok i dodać do chrzanu. Wszystko dobrze wymieszać.
Gotowy sos nadaje się na przykład do pieczeni mięsnych, jaj gotowanych na twardo, grillowanej białej kiełbasy.

1 komentarz

Sos chrzanowy świetnie smakuje z gotowanymi ozorkami, ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty, jako danie obiadowe.

Podobne przepisy