Karczochy faszerowane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1881
Karczochy faszerowane
fot. TheGirlsNY / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 duże karczochy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • przyprawa maggi
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Karczochy dobrze opłukać, odciąć łodygi przy samych kwiatach i ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić, wyciąć środki i delikatnie rozłożyć pozostałe liście. Ryż ugotować w 2 szklankach wody i odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę, paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę, zeszklić ją, dodać pokrojoną paprykę i przysmażyć. Przesmażone dodać do ryżu, doprawić maggi, pieprzem i solą. Całość wymieszać, napełnić karczochy i przełożyć na talerz.

0 komenatrzy

Podobne przepisy