Pudding chlebowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2958
Pudding chlebowy
fot. David Blaine / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml mleka
  • 30 dag utartego sera parmezanu
  • 30 dag utartego sera gołdy
  • 25 dag masła
  • 6 kromek chleba
  • 4 jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • koperek do przybrania
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Chleb posmarować masłem z jednej strony, pokroić na kwadraty i ułożyć go w naczyniu do zapiekania. Jajka wbić do miski i ubić mikserem. Do ubitych jajek dodać mleko, parmezan, musztardę, szczyptę soli, pieprz i całość wymieszać mikserem. Wymieszaną masą zalać ułożony chleb w naczyniu do zapiekania. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i zapiekać przez 5 minut, po czym wyciągnąć z piekarnika, posypać po wierzchu serem gouda, włożyć do piekarnika i zapiec na złocisty kolor. Gotowy pudding wyciągnąć, lekko przestudzić, udekorować koperkiem i podawać do spożycia na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów