Naleśniki z karmelem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3604
Naleśniki z karmelem
fot. kiwinz / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 cukierków karmelowych
  • 1 jabłko
  • 1 słoiczek konfitury jagodowej
  • 2 liście mięty
  • 1 opakowanie gotowej bitej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Na ciasto:
  • 300 ml mleka
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Cukierki karmelowe wrzucić do rondla i rozpuścić na płynny karmel na małym ogniu. Przygotować ciasto na naleśniki. Mąkę zmieszać z mlekiem, masłem, jajkami, cukrem i szczyptą soli. Wszystko wyrobić trzepaczką na konsystencję śmietany. Wyrobione wlewać na mocno rozgrzaną patelnie. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone przełożyć na talerz i szybko rozsmarować z jednej strony płynny karmel. Na rozsmarowany naleśnik nałożyć kolejny i tak aż do czterech warstw. Na ostatnią warstwę położyć plastry jabłka i zalać karmelem. Na karmel nałożyć bitą pianę, liście mięty i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów