Ziemniaki smażone z jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3494
Ziemniaki smażone z jajkiem
fot. laudu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 2 cebule czerwone
  • 2 marchewki
  • 2 papryki czerwone
  • 1 brokuł
  • 1 opakowanie gotowych przypraw do ziemniaków
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach, ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Brokuła podzielić na różyczki i razem z marchwią ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, marchew pokroić w talarki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, wrzucić paprykę i lekko podsmażyć. Do papryki wbić jajka i smażyć tak jak jajecznicę cały, cały czas mieszając. Usmażone przełożyć na środek talerza. Wlać na patelnię 2 łyżki oleju, wrzucić do niego pokrojoną cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać marchew, brokuła i ziemniaki. Całość posypać przyprawami do ziemniaków i smażyć, do czasu, aż ziemniaki otrzymają złocisty kolor. Usmażone przełożyć na talerz obok jajka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów