Krewetki z ryżem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5871
Krewetki z ryżem
fot. Greg M. / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 40 g krewetek
  • 20 dag zielonego groszku w łupinie
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać w zimnej wodzie i ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody. Ugotowany odcedzić i przełożyć na talerz. Wszystkie warzywa dobrze umyć. Brokuła podzielić na różyczki, marchew pokroić w kostkę, zielony groszek pozbawić końcówek, zalać wszystko wodą, posolić i ugotować do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić i dodać do ryżu. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju, po czym dodać do ryżu. Zagotować 1 l wody i na wrzątek wrzucić krewetki. Gotować przez 4 minuty, a następnie odcedzić je i dodać do całości. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów