Papryki w sosie słodko-kwaśnym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 10 zielonych papryk
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • magii
  • 2 łyżki oleju
  • Na sos:
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu winnego
  • sok z 1 pomarańczy
  • szczypta imbiru mielonego

Opis przygotowania

Ryż ugotować w 4 szklankach lekko osolonej wody. Ugotowany odcedzić. Obrać cebule, pokroić je w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie cebulę dodać do ryżu, wlać kilka kropel maggi i dobrze wymieszać. Paprykę umyć, odciąć końce, usunąć nasiona i sparzyć wrzątkiem. Sparzoną paprykę nadziać wymieszanym ryżem z cebulą.
Przygotować sos: Do rondelka wlać 1 szklankę wody, dodać do tego ocet, szczyptę imbiru i sok pomarańczowy. Sos wymieszać i zagotować na małym ogniu, po czym dodać mąkę, dobrze rozprowadzić i doprawić szczypta soli do smaku. Gotowym sosem zalać papryki i podawać na ciepło.

0 komentarzy

Podobne przepisy