Przegrzebki smażone

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 9619
Przegrzebki smażone
fot. edseloh / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 16 szt. przegrzebek (małże św. Jakuba)
  • 1 mango
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Małże otworzyć, wyciągnąć mięso i opłukać pod bieżącą wodą. Opłukane osączyć z wody. Obrać czosnek, posiekać drobno i zeszklić go na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Do czosnku dodać przegrzebki, posolić, oprószyć pieprzem i smażyć z dwóch stron po 2 minuty. Usmażone przełożyć na talerz. Mango i por umyć, a następnie osączyć z wody. Pokrojone obrać ze skóry, pozbawić pestki i pokroić w kostkę. Por pokroić na kawałki. Wlać pozostałą oliwę na patelnię i podsmażyć na małym ogniu mango i por. Usmażone lekko posolić, dodać do przegrzebek i zalać całość sokiem z cytryny. Do spożycia podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów