Cieciorka w sosie pomidorowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 500 g cieciorki (może być ze słoika)
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 czerwone papryki chili
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 kg pomidorów
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżki oleju
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Pomidory umyć osączyć z wody, pokroić drobno, wrzucić do rondla i gotować, aż połowa płynu wyparuje. Następnie przetrzeć je przez sitko. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodać przetarte pomidory, doprawić do smaku szczyptą imbiru, cukru, soli, pieprzu i zagotować. Jeśli mamy surowe nasiona cieciorki to najlepiej namoczyć je na 6 godzin przed gotowaniem, jeżeli jest gotowa to wrzucić do sosu pomidorowego i podgrzać. Namoczoną gotować do miękkości w nieosolonej wodzie. Ugotowaną odcedzić, przełożyć na talerz i zalać sosem pomidorowym. Na wierzch pokroić w krążki zieloną paprykę chili z nasionkami, a następnie udekorować czerwona papryczką. Podawać do spożycia na ciepło.

0 komentarzy

Podobne przepisy