Cukinia zapiekana

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2463
Cukinia zapiekana
fot. goodrob13 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 14 młodych cukinii z kwiatem
  • 50 dag białego sera twarogowego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki zielonego groszku z puszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ogórki korniszony
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 arkusz złotka grillowego

Opis przygotowania:

Ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miseczki. Paprykę i jabłko pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do sera. Obrać cebulę i razem z korniszonami pokroić w drobną kostkę, po czym dodać do sera. Całość doprawić pieprzem, solą i dobrze wymieszać. Cukinie umyć delikatnie, nie urywać kwiatów. Umyte osączyć z wody i nadziać kwiaty wymieszaną pastą twarogową. Przygotować piekarnik i rozgrzać go do temperatury 150 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć złotkiem, wysmarować go masłem i ułożyć cukinię z nadzianymi kwiatami. Całość piec do miękkości cukinii.

Komentarze (1)

Hehe,wyglada to dziwnie na tym zdjeciu:DJa dzis kupilam cukinie w Lidlu i sa taaaaak wielkie ze chyba 3 mi wejda na blache:D

Podobne przepisy

Więcej przepisów