Zupa kokosowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1925
Zupa kokosowa
fot. Christian Frausto Bernal / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 orzechy kokosa
  • 2 zielone mango
  • 25 dag krewetek
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 4 cebule dymki
  • 4 brukselki
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 kostka warzywna
  • keczup pikantny
  • mleczko z orzechów kokosa
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Orzechy kokosa oczyścić z przedniej skorupki, otworzyć przy pomocy ostrego narzędzia i zlać mleko kokosowe do szklanki. Krewetki oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu trzymać w wodzie z gotowania. Marchew i brukselkę dobrze umyć. Cebule i czosnek obrać. Do garnka wlać około 1 l wody, dodać do niej kostkę warzywną, marchew pokrojoną w kostkę, całą brukselkę, cebulę i pokrojony drobno czosnek. Całość gotować przez 5 minut. Po tym czasie obrać mango ze skórki, pokroić w plastry i razem z imbirem dodać do zupy. Zupę gotować do miękkości warzyw i mango. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego mleczko kokosa, wiórki kokosowe, sok z limonki, następnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Wszystko wymieszać i gotować przez 5 minut. Gotową zupę przelać z całą zawartością do przygotowanych wcześniej orzechów kokosa, dodać do tego ugotowane krewetki i podawać do spożycia na ciepło. Dla lepszego smaku krewetki zamaczać w pikantnym keczupie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów