Tofu z chińskimi grzybami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1684
Tofu z chińskimi grzybami
fot. Mr Wabu / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g świeżych chińskich grzybków Shitake
  • 1 brokuł
  • 1 łyżka oleju sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm imbiru
  • keczup łagodny
  • sól

Opis przygotowania:

Brokuła umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzić i podzielić na różyczki. Tofu zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować przez 10 minut, odcedzić. Rozgrzać mocno olej sezamowy na patelni, dodać do niego oczyszczone grzybki, starty drobno imbir, szczyptę soli i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego wino ryżowe, wymieszać i po 30 sekundach dalszego smażenia wlać olej sojowy. Wszystko smażyć przez 1 minutę, następnie grzyby wyciągnąć i osączyć ze smażonego tłuszczu. Osączone grzybki ułożyć na gotowanym tofu i skręcić jak rolady. Rolady z grzybami położyć na talerzu. Polać keczupem i udekorować różyczkami brokuła. Podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów