Sałatka majonezowa z ciastem francuskim

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5873
Sałatka majonezowa z ciastem francuskim
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 1 słoik majonezu
  • 1 mrożone ciasto francuskie do 450 g
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pęczek szczypiorku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Przygotować małe foremki do ciasta w kształcie muszelek. Formy wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Ciasto włożyć do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec na zloty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, usunąć foremki i pozostawić do ostygnięcia. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do salaterki. Do jajek dodać pokrojone w drobną kostkę jabłka i paprykę. Dodać do tego szczypiorek i część natki pietruszki. Pozostałą natkę pietruszki pozostawić do dekoracji. Wszystko posolić, oprószyć pieprzem i wymieszać z majonezem. Następnie łyżką nałożyć sałatkę do miseczek z ciasta francuskiego i ułożyć na talerzu. Talerz udekorować natką zielonej pietruszki. Do spożycia podawać na zimno.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów