Ziemniaczana zapiekanka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3444

Składniki:

  • 8 ziemniaków (średnich)
  • 3/4 szklanki jogurtu
  • 1/8 kostki masła
  • 1/4 kg twarogu
  • 15 dkg żółtego sera
  • 3/4 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól

Opis przygotowania:

Wrzucić pokruszony twaróg do miski i wymieszać z jogurtem, pieprzem i solą. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić na cienkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce z dużymi dziurkami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem a następnie układać na nim na przemian ziemniaki z masą twarogowo-jogurtową. Na koniec posypać wszystko startym żółtym serem i oregano. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 30 minut.

Autor: mateusz

1 komentarz

zrobie to dzisiaj ... mam nadzieje ze bedzie smaczne

Podobne przepisy