Jabłka z karmelem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4236
Jabłka z karmelem
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 jabłka Golden
  • 10 szt. cukierków karmelowych
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osuszyć i na 5-7 minut włożyć do zamrażalnika. Cukierki karmelowe wrzucić do rondla i roztopić na płynny karmel na małym ogniu. Jabłka wyciągnąć z zamrażalnika, wbić w ich środki patyczki i zaraz zanurzyć w płynnym karmelu. Boki można polać łyżeczką. Kiedy karmel zacznie się lepić - stopić białą czekoladę na małym ogniu i zanurzyć w niej jabłka. Zanurzone włożyć na 5 minut do zamrażalnika. Cukier wysypać na patelnię, dodać do tego cynamon, wymieszać i zrumienić na małym ogniku. Jabłka wyciągnąć z zamrażalnika i obtoczyć zrumienionym cukrem. Spożywać zaraz po przyrządzeniu.

0 komenatrzy

Podobne przepisy