Pyzy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 15205
Pyzy
fot. bucklava / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 ziemniaków średnich ziemniaków surowych
  • 4 ziemniaki średnie gotowane
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki margaryny
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól

Opis przygotowania:

Surowe ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i przemielić przez maszynkę. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce z małymi dziurkami, odcisnąć i połączyć z ugotowanymi. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i wyrobić gładką masę. Ręce oprószyć mąką i z ciasta formować małe kulki. Ugotować je w osolonej wodzie pod przykryciem. Jak wypłyną - przełożyć na półmisek. Polać tłuszczem ze zrumienioną cebulą i posypać koperkiem.

6 komentarzy

Ja zawsze dodaję jeszcze świeżo mielone mięso do środka każdej pyzy, przepis ok

Do takich kopytek dodaję do środka mięso tak przygotowane jak farsz do pierogów,

poprostu super dziedi za przepis

nie pisze sie\"dziedi\",Pawle

super przepis, zjedli wszystko

Podobne przepisy