Żeberka po węgiersku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4284
Żeberka po węgiersku
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 ml wywaru warzywnego z kostki
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 40 dag żeberek wieprzowych
  • 6 łyżek oliwy lub oleju
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • natka zielonej pietruszki
  • 2 rzodkiewki
  • sól

Opis przygotowania:

Żeberka podzielić na dwie porcje, posolić i odstawić na 10 minut. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na oleju lub oliwie. Do cebuli włożyć żeberka i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor. Dodać do tego połowę wina i dusić. W połowie duszenia mięso posypać papryką, dodać przecier pomidorowy, podlać pozostałym winem i wywarem warzywnym. Dusić do miękkości na małym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie - przełożyć na talerz, polać sosem z duszenia, a następnie udekorować zieloną pietruszką i rzodkiewką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów