Omlet z ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 3115
Omlet z ryżem
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 4 jajka
  • 4 pieczarki
  • 6 łyżek rosołu warzywnego z kostki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki maki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka maggi
  • szczypta papryki chili
  • 1 szczypiorek
  • liść sałaty
  • keczup
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Ryż dobrze wymoczyć w zimnej wodzie. Pieczarki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Marchew poszatkować na tarce jarzynowej. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać pieczarki i smażyć przez 1 minutę. Dodać do tego rozpuszczoną kostką rosołową, maggi i szczyptę papryki. Całość wymieszać i wsypać do tego ryż. Wszystko dusić pod przykryciem do miękkości ryżu na małym ogniu. Przed końcem duszenia dodać odrobinę marchewki, wymieszać i dusić jeszcze kilka minut, a następnie ściągnąć z ognia. Wbić jajka do odpowiedniego naczynia, dodać 2 łyżki mąki, 2 łyżki wody, szczyptę soli i dobrze roztrzepać. Rozgrzać mocno 1 łyżkę oleju na patelni, wlać połowę roztrzepanych jaj, wymieszać i kiedy omlet zacznie się ścinać od spodu - przewrócić go ostrożnie na drugą i smażyć na złoty kolor. Usmażony przełożyć na talerz i wyłożyć na niego przygotowany wcześniej ryż. Wylać ponownie olej na patelnię, rozmieszać pozostałe jajka i smażyć jak poprzednio. Kiedy drugi zostanie usmażony, należy połączyć oba ze sobą, skleić i podsmażyć razem. Gotowy przełożyć na talerz. Całość udekorować sałatą, marchewka, pokrojonym szczypiorkiem i polać keczupem. Podajemy na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów