Piramida migdałowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1628
Piramida migdałowa
fot. hfb / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 100 dag mąki
  • 45 dag migdałów
  • 45 dag cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy
  • 1 łyżeczka oleju migdałowego
  • olej
  • Na lukier:
  • 30 dag cukru
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 3 łyżki spirytusu lub wódki
  • 2 łyżki soku z cytryny

Opis przygotowania:

Migdały obrać ze skórki i drobno utłuc. Dodać do nich cukier, mąkę, trzy białka i olej migdałowy. Całość zagnieść i wyrobić ciasto. Do ciasta dodać jeszcze jedno białko i nadal wyrabiać przez kilka minut. Wyrobione zwinąć w kule, przykryć folią i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ręce wysmarować olejem i odrywając kawałki ciasta formować z nich okrągłe krążki, zaczynając od największego, a każdy kolejny powinien być mniejszy. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Blachę wysmarować masłem i ułożyć na niej krążki ciasta. Całość włożyć do piekarnika i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować lukier. Cukier puder zmieszać z mlekiem, spirytusem lub wódką, sokiem z cytryny i dobrze utrzeć przez kilkanaście minut. Gotowym polać krążki i ułożyć z nich piramidę. Krążki można pospinać ozdobnymi patyczkami dla wzmocnienia piramidy.

0 komenatrzy

Podobne przepisy