Barszcz ukraiński

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3068
Barszcz ukraiński
fot. Tanya / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 dag wołowiny
  • 10 dag buraków czerwonych
  • 10 dag białej kapusty
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 dag mąki
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka octu 10%
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • koperek zielony

Opis przygotowania:

Warzywa i mięso dokładnie umyć. Pietruszkę i marchew pokroić w kostkę, zalać 1,5 l wody, dodać mięso, odrobinę soli i ugotować do miękkości. Ugotowane mięso wyciągnąć na talerz, wywar pozostawić. Buraki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej i udusić z 4 łyżkami oleju na małym ogniu. Kiedy buraki będą miękkie - dodać do nich przecier pomidorowy i 1 łyżeczkę octu, wymieszać, a następnie dodać do ugotowanego wywaru. Kapustę poszatkować, dodać do reszty z liściem laurowym i czosnkiem. Wszystko gotować do miękkości. W tym czasie przygotować z mąki i 2 łyżek oleju zasmażkę i dodać do barszczu, dobrze wymieszać i zagotować. Gotowy barszcz przelać na talerz z mięsem, dodać łyżką śmietanę i udekorować zielonym koperkiem. Barszcz podajemy na ciepło z pieczywem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów