Palacinki (słowackie naleśniki)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4222
Palacinki (słowackie naleśniki)
fot.

Składniki:

  • szkl. mąki
  • szkl. mleka
  • jajko
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki stopionego masła
  • Nadzienie:
  • dowolne owoce,
  • bita śmietana lub dżem
  • ser biały

Opis przygotowania:

Jajko roztrzepać z mlekiem dodać sol,stopione masło,cukier,cukier wanioliowy oraz przesianą mąke.
Odstawić na 30 min . Smażyć naleśniki z obu stron.Jeśli dajemy owoce i bitą śmietane składamy w chusteczkę można polać polewą czekoladową.
Ze serem zwijamy w rulon .
Polecam smażyć na patelni teflonowej wtedy nie trzeba używać tłuszczu do smażenia ...naleśniki sa bardzo cieniutke i smaczne:)

Autor: ewaa

1 komentarz

zdarzyło mi się jeść te naleśniki i tak sie składa że prawdziwe palacinki maja w nalesniku zawiniete lody i sa polane sosem malinowym

Podobne przepisy