Sałatka macedońska

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3150
Sałatka macedońska
fot. The Gifted Photographer / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 duże ogórki
  • 1/2 l kwaśnego mleka lub kefiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • szczypta soli
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ogórki umyć, obrać ze skóry, pokroić w talarki i przełożyć na sitko. Zagotować 1 szklankę wody i wrzątkiem skropić pokrojone ogórki. Odczekać chwilę, aby się osączyły z wody, wtedy posolić i oprószyć pieprzem. Papryki przekroić na połowę, usunąć nasiona, część pokroić drobno i dodać do ogórków, a część w pierścienie do dekoracji. Kwaśne mleko lub kefir dobrze roztrzepać, wlać do całości i wymieszać. Wierzch udekorować paprykami, oliwkami i cebulą. Sałatkę podawać zaraz po przyrządzeniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów