Rosół z zielonymi kluskami

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1498
Rosół z zielonymi kluskami
scaredy_kat / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 l rosołu z kostki warzywnej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy "jarzynka"
  • 1 pęczek zielonej pietruszki lub koperku

Opis przygotowania:

Oddzielić białko od żółtka. Z białka ubić piane widelcem. Do ubitej piany dodać żółtko, jarzynkę, mąkę i drobno posiekaną zieleninę. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i przez chwilę wyrobić z nich ciasto. Kostkę warzywną wrzucić do 1 l wody, zagotować i na gotujący się rosół łyżeczką wkładać kawałeczki wyrobionego ciasta. Całość gotować do czasu, aż kluski będą miękkie. Podawać na gorąco.

0 komenatrzy