Gołąbki z kaszy gryczanej z mięsem

iwona

Autor:

Przepisów: 1758

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 1 główka kapusty (1,5 kg)
  • 5 cebul
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
  • sól
  • pieprz
  • olej do podsmażenia cebuli

Opis przygotowania

Kapustę obrać z wierzchnich liści, obgotować w lekko osolonej wodzie i zdjąć kolejne liście. Kaszę gryczaną przygotować w następujący sposób: 2 szklanki wody zagotować, na wrzątek wrzucić szklankę kaszy. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się sypka. Podczas gotowania często mieszamy. Po ugotowaniu czekamy, aż wystygnie pod przykryciem. Następnie kroimy obraną cebulę w kostkę i smażymy na oleju. cebulę, mielone mięso, pieprz i sól dodajemy do wystudzonej kaszy i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz można również doprawić do smaku maggi. Powstałą masę dzielimy na 8 porcji, każdą porcję nakładamy na liść kapusty i zawijamy. Na dnie garnka, w którym gotujemy gołąbki kładziemy liście tak, aby zakryły dno. Potem układamy warstwami gołąbki, zalewamy 1 szklanką bulionu i dusimy pod przykryciem około 2 godzin, aż będą miękkie.

7 komentarzy

odpowiedz

już jadłam takie gołąbki i są super

odpowiedz

Właśnie robię takie gołąbki. A czy będą super, to się okaże.

odpowiedz

lepsze niż z ryżem-pycha! mmmniam

odpowiedz

Właśnie zrobiłam te gołąbki i są pyszne,częściej postaram je robić

odpowiedz

wlasnie kupilem kapuste w polskim sklepie i bede robil te oto golebie, slyszalem ze wala konia.

odpowiedz

super sa te golabki wlasnie je zrobilam i wszystkim smakuja

odpowiedz

" Gość
2011-07-06, 15:55 | #
wlasnie kupilem kapuste w polskim sklepie i bede robil te oto golebie, slyszalem ze wala konia."
Cóż polaczki za granicą to patałachy!!!!

Podobne przepisy

Moje konto

Podziel się