Chłodnik tatarski

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2470
Chłodnik tatarski
fot. cookipediachef / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1/2 l kefiru
  • 1/4 l przegotowanej wody
  • 1 pęczek szczypiorku ( koperku lub pietruszki)
  • 2 jajka
  • 2 papryki czerwone
  • 2 ogórki
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu obrać z wydmuszek i drobno posiekać. Paprykę przekroić na polowy, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Ogórki obrać ze skory i drobno pokroić. Zielenię również posiekać drobno. Do garnka wlać kefir, przegotowaną i przestudzona wodę, wymieszać i wsypać wszystkie pokrojone produkty. Dodać do tego paprykę w proszku, szczyptę soli, pieprzu, dobrze wymieszać i odstawić w chłodniejsze miejsce na 1 godzinę lub do lodówki. Po tym czasie podawać do spożycia na zimno.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów