Ciastka Szołpan

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2611
Ciastka Szołpan
fot. Like_the_Grand_Canyon / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 230 g twarogu
  • 200 g cukru
  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g śmietany
  • 5 g soli
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Opis przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem, dodać do tego 1 jajko, sól, śmietanę, mąkę i wyrobić ciasto. Twaróg przetrzeć przez sitko, dodać 1 jajko, 12 g śmietany oraz cukier waniliowy, dokładnie wymieszać i rozetrzeć na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wykroić w nim krążki o średnicy do 5 cm. Krążki przełożyć masą twarogową i nakryć kolejnymi krążkami, a następnie przełożyć na blachę do pieczenia. Całość włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 240 stopni około 5 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Gorzką czekoladę pokruszyć na drobne kawałeczki, rozpuścić w rondlu na małym ogniu na małym ogniu i zalać nią środki upieczonych ciastek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów