Ciastka Szołpan

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 230 g twarogu
  • 200 g cukru
  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g śmietany
  • 5 g soli
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Opis przygotowania

Masło utrzeć z cukrem, dodać do tego 1 jajko, sól, śmietanę, mąkę i wyrobić ciasto. Twaróg przetrzeć przez sitko, dodać 1 jajko, 12 g śmietany oraz cukier waniliowy, dokładnie wymieszać i rozetrzeć na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wykroić w nim krążki o średnicy do 5 cm. Krążki przełożyć masą twarogową i nakryć kolejnymi krążkami, a następnie przełożyć na blachę do pieczenia. Całość włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 240 stopni około 5 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Gorzką czekoladę pokruszyć na drobne kawałeczki, rozpuścić w rondlu na małym ogniu na małym ogniu i zalać nią środki upieczonych ciastek.

0 komentarzy

Podobne przepisy