Kotlety schabowe z pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 16299
Kotlety schabowe z pieczarkami
fot. shawnchin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 5 porcji schabu bez kości
  • 10 dag sera żółtego
  • 20 dag pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Porcje schabu rozbijamy tłuczkiem, następnie solimy i pieprzymy. Każdą porcję obtaczamy najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Powstałą panierkę mocno uciskamy dłońmi. Tak powstałe kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Pieczarki myjemy, kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Cebulę smażymy, gdy będzie szklista dodajemy pieczarki. Wszystko dusimy ok 15 minut, doprawiając solą i pieprzem. Na usmażone wcześniej kotlety nakładamy farsz pieczarkowy i posypujemy startym żółtym serem.
Kotlety zapiekamy w mikrofalówce lub piekarniku do chwili, aż ser się rozpłynie.
Podawać z ziemniakami i dowolnymi surówkami.

3 komentarze

Smaczne jest gdy na farsz pieczarkowy damy trochę keczupu. a potem tarty ser.

Zamiast mikrofalówki, można rozpuścić ser, przykrywając na chwilę patelnię pod koniec smażenia.

Robię ten przepis z keczupem ale wierzch po wyjęciu z piekarnika posypuję natką zielonej pietruszki , wygląda bardziej smakowicie i kolorowo .

Podobne przepisy