Kotlety z kapusty

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1994

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 300 g jabłek
  • 200 g kaszy many
  • 150 g masła
  • 300 g śmietany
  • 50 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • natka zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kapustę poszatkować drobno, włożyć do odpowiedniego naczynia, posolić, wlać mleko, dodać masło, jabłka pokrojone w słomkę i dusić pod przykryciem do czasu, aż jabłka będą miękkie. Po tym czasie do całości dodać kaszę mannę, wsypać bardzo powoli (aby nie formowały się grudki) i dobrze wymieszać. Wszystko gotować na małym ogniu przez 15 minut stale mieszając. Następnie wbić całe jajko, przemieszać i pozostawić do ostygnięcia. Z przestudzonych składników formować małe kotlety, oprószyć pieprzem i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle na zloty kolor z obu stron. Usmażone przełożyć na talerz, polać śmietaną i posypać zielonym koperkiem. Podawać do spożycia na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów