Dynia duszona

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4214

Składniki:

  • 1,7 kg dyni
  • 2 szklanki wywaru warzywnego z kostki
  • 300 g cebuli
  • 60 g oleju
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 2,5 g cynamony
  • 2 listki laurowe
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Dynie umyć, przekroić na polowy, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Obrać cebule, pokroić w krążki i przysmażyć na maśle. Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę wywaru warzywnego. Dynię przełożyć do odpowiedniego naczynia, zalać ją wywarem warzywnym, olejem, dodać do tego mąkę, liście laurowe, cynamon, doprawić solą, pieprzem i dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż dynia będzie miękka. Całość wymieszać, doprawić do smaku powyższymi przyprawami. Gotową dynie przełożyć na talerz, a następnie udekorować na około przysmażoną cebulą, roztopionym masłem i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów