Kapusta z ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2292

Składniki:

  • 1 kg kapusty świeżej lub kiszonej
  • 2 szklanki wywaru warzywnego z kostki
  • 230 cebuli
  • 135 g ryżu
  • 4 pomidory
  • 85 g przecieru pomidorowego
  • 60 g oleju
  • 85 g masła
  • sok z 1 cytryny
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Przygotować wywar z kostki warzywnej. Kapustę poszatkować w słomkę (jeżeli mamy kiszoną to należy odcisnąć z niej nadmiar wody). Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle w odpowiednim naczyniu. Do cebuli dodać pokrojone drobno pomidory, poszatkowaną kapustę i zalać przyrządzonym wcześniej wywarem. Dodać do tego liście laurowe, pieprz, sól, przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie wymieszać, dodać ryż, polać sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić pod przykryciem przez 20 minut. Gotową kapustę przełożyć na talerz, posypać natką zielonej pietruszki i podawać na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów