Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 22587
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • 1/2 szklanki cukru
  • Ciasto:
  • 1/2 kilograma mąki
  • 10 dag drożdży
  • 15 dag cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 kostki masła lub margaryny

Opis przygotowania:

Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Margarynę roztopić, wystudzić. Jajka roztrzepać. Do przesianej mąki dodać drożdże, roztrzepane jajka, wystudzoną margarynę, mleko, cukier i zagnieść ciasto. Jak będzie za gęste dodać trochę mleka. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 h. Blachę wysmarować masłem, przełożyć wyrośnięte ciasto. Pozostawić jeszcze na około 0,5 h. W tym czasie myjemy śliwki i wyciągamy z nich pestki. Posypujemy cukrem i czekamy pół godziny. Odlewamy sok. Na podrośnięte ciasto układamy śliwki skórką do spodu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i pieczemy na złoty kolor. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

4 komentarze

Bardzo pyszne ciasto mniam :D

dzisiaj sprubuję je upiec

Podana jest 2 razy mąka,raz1/2 kg,drugi 2 szklanki to która naprawdę? Proszę odpisz.

Już poprawione. Zamiast 2 szklanek mąki powinno być 1/2 szklanki mleka. Przepraszam za błąd.

Podobne przepisy