Galaretka z pigwy

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 1,5 kg owoców pigwy
  • 3 kg cukru
  • sok z 1 cytryny

Opis przygotowania

Owoce pigwy umyć, przekroić na 4 części, usunąć nasiona, wrzucić do naczynia, zalać wodą do wysokości pokrajanych owoców, wlać sok z cytryny i dusić pod przykryciem na małym ogniu do 30 minut. Wodę i ugotowane owoce przelać przez gazę umieszczoną nad naczyniem, owoce pozostawić do ścieknięcia soku przez kilka godzin. Do przecedzonej wcześniej wody i soku z pigwy dodać cukier i gotować całość 60 minut. Przed końcem gotowania dodać kawałki pigwy i gotować do 10 minut. Po zagotowaniu przelać do gorących słoików i pozamykać je hermetycznie. Gotową gałaretkę odstawić w chłodniejsze miejsce, po czym nadaje się do spożycia.

0 komentarzy

Podobne przepisy