Babka rumowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2135
Babka rumowa
fot. bhamsandwich / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 220 g mąki
  • 220 g cukru
  • 30 g rumu
  • 12 g drożdży
  • 5 jajek
  • 1 filiżanka mocnej dobrze osłodzonej herbaty
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki mleka

Opis przygotowania:

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i letnim mlekiem, razem z mąką dodać do żółtek. Wszystko dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z utartą masą. Wysmarować formę do pieczenia masłem, przełożyć do niej całą masę i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 150 stopni około 45 minut. Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika zalać zaparzoną mocną i dobrze osłodzoną herbatą wymieszaną z rumem i pozostawić do nasiąknięcia kilkanaście minut. Gotową babkę podajemy polaną ubitą śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów