Suflet czekoladowy

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 g miodu
  • 30 g masła
  • 4 białka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Do czekolady dodać żółtka, masło, miód i zmiksować wszystko razem na jednolitą masę. Masę przełożyć do salaterki lub odpowiedniego naczynia i umieścić w drugim naczyniu z gorąco wodą, po czym miksować przez 3 minuty. Białka z solą ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo do miksowanej masy. Formę do sufletu posypać cukrem pudrem zmieszanym z kakao i przełożyć do niej całą masę. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, włożyć formę z masa i piec 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

0 komentarzy

Podobne przepisy