Gofry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2299
Gofry
fot. Svadilfari / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/6 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli do smaku

Opis przygotowania:

Margarynę roztopić i poczekać, aż wystygnie. Mąkę, proszek do pieczenia, żółtko, cukier i wodę dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do powstałej masy naleśnikowej i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać. Piec we wcześniej nagrzanej gofrownicy.
Zamiast wody można użyć mleka, ale mleko powoduje, że gofry są miękkie i ciemne. Aby gofry były chrupiące to ciasto powinno być odpowiednio gęste (lecz musi jeszcze spływać z łyżki). Jeżeli wyszło zbyt lejące - można je podsypać bułką tartą.

1 komentarz

Zawsze używałem mleka zamiast wody i nie wychodziły mi najlepiej... Zobaczymy teraz, dzięki. :)

Podobne przepisy