Gofry

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/6 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli do smaku

Opis przygotowania

Margarynę roztopić i poczekać, aż wystygnie. Mąkę, proszek do pieczenia, żółtko, cukier i wodę dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do powstałej masy naleśnikowej i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać. Piec we wcześniej nagrzanej gofrownicy.
Zamiast wody można użyć mleka, ale mleko powoduje, że gofry są miękkie i ciemne. Aby gofry były chrupiące to ciasto powinno być odpowiednio gęste (lecz musi jeszcze spływać z łyżki). Jeżeli wyszło zbyt lejące - można je podsypać bułką tartą.

1 komentarz

odpowiedz

Zawsze używałem mleka zamiast wody i nie wychodziły mi najlepiej... Zobaczymy teraz, dzięki. :)

Podobne przepisy