Przekładaniec czekoladowy

priinccces

Autor:

Przepisów: 23

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

>6 os.
  • Przekładaniec czekoladowy

    Dodane przez: wd2005

    foooooey / CC-BY 2.0

Składniki

  • 375 g masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 12 herbatników
  • 2 łyżki orzechów piniowych
  • 1 łyżka posiekanych pistacji

Opis przygotowania

Masło stop w garnuszku, ostudź. Ubij jajka na gęstą kremową masę, dodaj do niej sól i cukier puder. Połącz z kakao, skórką z cytryny, likierem i kawą rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Stale mieszając, dolewaj do masy cienkim strumieniem ostudzone masło. Formę keksową wyłóż pergaminem. Na spodzie ułóż 3 herbatniki jeden koło drugiego. Zalej 1/3 masy i przykryj kolejną warstwą herbatników. W ten sposób ułóż jeszcze 2 warstwy herbatników, przekładając je masą. Ostatnią warstwą powinna być masa. Gotowy przekładaniec wstaw do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyjmij go z formy, pokrój na porcje. Posyp uprażonymi pistacjami i orzeszkami.

0 komentarzy

Podobne przepisy