Torcik luksusowy z masą orzechową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 3329
Torcik luksusowy z masą orzechową

Składniki:

  • Ciasto:
  • 40 dag margaryny,
  • 40 dag cukru pudru,
  • 8 jajek,
  • 14 dag mąki ziemniaczanej,
  • 14 dag mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka amoniaku,
  • 10 dag mielonych orzechów,
  • 10 dag wiórków kokosowych,
  • olejek cytrynowy,
  • 10 dag maku
  • Masa:
  • 1 szklanka zmielonych orzechów,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 kostka margaryny,
  • 25 dag cukru pudru

Opis przygotowania:

Margarynę utrzyj, dodaj cukier, żółtka oraz mąkę pszenną. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną z proszkiem, amoniakiem oraz pianę z białek i lekko wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj orzechy, do drugiej kokos i olejek cytrynowy, a do trzeciej mak. Każdy placek upiec osobno w temp. 160 st przez ok. 20 min. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj masę. Orzechy sparz mlekiem i ostudź. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem na pulchną masę. Łyżką dodawaj orzechy ciągle ucierając. Przełóż placki. Pierwsze orzechowy, kokosowy, makowy. Ostatni polej polewą czekoladową.

Autor: priinccces

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów