Flamenco

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 2208
Flamenco
fot. Drab Makyo / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 plasterków boczku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mały kabaczek
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 5 jajek
  • olej lub oliwa do duszenia
  • trochę chili w proszku
  • sól do smaku

Opis przygotowania:

Czosnek przecisnąć, podsmażyć, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Paprykę (wszystkie kolory) i kabaczka pokroić w drobne paski i dodać do cebuli. Razem dusić około 5 minut. Potem dodać pokrojone w kostkę pomidory, chili, sól i dusić jeszcze około 10 minut. Następnie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, zrobić 5 wgłębień (dołków) i wbić w nie po jednym jajku. Jajka przykryć plasterkami boczku i zapiekać w mikrofalówce, aż jajka się zetną. Po wyjęciu potrawę posypać posiekanym koperkiem.

Komentarze (0)