Kraby w sosie musztardowym

(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5788

Składniki:

  • 2 mrożone kraby (po ok. 50 dkg)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki koniaku
  • 4 łyżki sherry fino
  • 1/3 litra śmietany
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy dijońskiej
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 2 żółtka
  • kilka listków bazylii

Opis przygotowania:

Kraby rozmrażać w lodówce ok. 10 godzin. Następnie dobrze je wyszorować, usunąć fartuch spod spodu, oddzielić połówki pancerza, wyjąć skrzela i jelita. Dalej ukręcić szczypce, solidnym nożem pokroić tułów na ćwiartki, strzaskać szczypce mocnym uderzeniem tępej strony noża, wyjąć mięso. Szalotki obrać, drobno posiekać. Oliwę rozgrzać z masłem, smażyć na niej kawałki krabów przez 5 minut, dodać szalotkę i smażyć razem 1 minutę, dodać koniak i sherry, wszystko posolić i posypać papryką, razem gotować jeszcze 1 minutę.
Kawałki krabów wyjąć z patelni i trzymać w gorącym piekarniku. Do sosu z patelni dodać śmietanę, odparować połowę płynu. żółtka zmiksować razem z sokiem cytrynowym, musztardą i pieprzem, połączyć z sosem śmietankowym.
Mięso krabów przełożyć na talerzyki, polać sosem i ozdobić listkami bazylii.

Autor: lelandgaunt

0 komenatrzy

Podobne przepisy