Budyń serowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2682
Budyń serowy
fot. yoshimov / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g utartego ostrego sera żółtego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka masła
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek, żółtka rozetrzeć z żółtym serem, mlekiem, musztardą i bułką tartą. Doprawić pieprzem i solą do smaku, dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z utartym serem. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, wlać do niego całą zawartość, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Gotowy budyń podajemy zaraz po zapieczeniu.

0 komenatrzy

Podobne przepisy