Sorbet cytrynowy

lelandgaunt

Autor:

Przepisów: 52

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 8-10 cytryn
  • 2 szklanki cukru
  • 160 ml wódki
  • 1 łyżeczka masła
  • kilka listków melisy

Opis przygotowania

Cytryny umyć, sparzyć. Z jednej cytryny cienko skroić skórkę i pokroić w paski, a następnie usmażyć z 1 łyżką cukru i masłem. Z cytryn wycisnąć sok. Cukier wsypać do 3/4 litra wody, zagotować i połączyć z sokiem cytrynowym. Syrop ostudzić i zamrozić, miksując co najmniej 3 razy. Sorbet podzielić na porcje, włożyć do szklanych wysokich pucharków, polać wódką i posypać kandyzowaną skórką z cytryny. Całość ozdobić listkami melisy.

0 komentarzy

Podobne przepisy