Fasola w sosie curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4599
Fasola w sosie curry
fot. acockle / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g białej fasoli
  • 200 g szynki
  • 4 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1/3 szklanki śmietany
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Fasolę opłukać i namoczyć w trzech szklankach wody na 8 godzin przed przygotowaniem. Namoczoną ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Pod koniec gotowania posolić. W drugim garnku ugotować jajka na twardo. Cebulę obrać, pokroić drobno i zrumienić na maśle. Do cebuli dodać curry, przecier pomidorowy, mąkę i 2 szklanki wody z gotowanej fasoli, aby powstał sos. Wszystko wymieszać doprawić do smaku, dodać do tego śmietanę i zagotować przez 5 minut. Ugotowane jajka obrać ze skorupek i pokroić na kawałki. Szynkę pokroić w kostkę i razem z jajkami podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Fasolę przełożyć na talerz, obok niej ułożyć podsmażone jajka z szynką i polać sosem. Gotowe danie podajemy na gorąco posypane natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów