Potrawka z dyni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1832

Składniki:

  • 600 g dyni
  • 60 g masła
  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 liść laurowy
  • natka zielonej pietruszki
  • szczypta tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Dynie umyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Mleko wlać do garnka, dodać dynię, tymianek, sól, pieprz, liść laurowy i zagotować do miękkości dyni. Przyrządzić sos: 40 g masła i łyżki mąki zrobić jasną zasmażkę na małym ogniu, wbić do niej dwa żółtka, dobrze rozmieszać i zestawić z ognia. Żółtka powinny się lekko ściąć. Cebule obrać pokroić drobno i zeszklić na pozostałym maśle. Ugotowaną dynię zmiksować z gotowanym wywarem (usunąć jedynie listek laurowy). Zmiksowaną dynię dodać do cebuli, postawić na małym ogniu i podgrzewać przez 10 minut. Następnie zalaćrozmieszanymi żółtkami. Gotowa potrawkę wyłożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki. Podajemy na gorąco.

1 komentarz

Niedobre, zrobiłam i nie smakowało ani mnie ani memu mężczyźnie. Sorry. Nie polecam.

Podobne przepisy