Paluszki maślane

msinter

Autor:

Przepisów: 30

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

>6 os.

Składniki

  • 350 g masła
  • 175 + 150 g brązowego cukru
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu

Opis przygotowania

Masło ucieraj z cukrem do jego całkowitego rozpuszczenia. Dodaj w 2 lub 3 porcjach mąkę, dokładnie wymieszaj, wyrób ciasto i odstaw do schłodzenia (ok. 2 godziny). Ciasto ponownie zagnieć, na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj na grubość 2 cm. Ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze. Włóż na środkowy poziom gorącego piekarnika i piecz w 200 stopniach przez ok. 25 minut. Natychmiast po upieczeniu pokrój w paski szerokości palca. Cukier wymieszaj z cynamonem i obtocz w nim jeszcze ciepłe paluszki. Maślane paluszki ułóż warstwami w blaszanym pudełku na herbatniki. Przechowuj zamknięte w chłodnym miejscu nie dłużej niż miesiąc.

0 komentarzy

Podobne przepisy